23-08-16

134: Hermans

(134) Willem Frederik Hermans, Au pair, De Bezige Bij, 1989

‘Kan ik Edouard spreken? Ik ben Pauline.’
‘Pauline? Aha, je spreekt met Eliane. Hoe gaat het jou? Heb je geen behoefte aan een regenhoed?’
Een regenhoed? Eliane? O, dat was dat mens met die zelf uitgevonden hoed, waarvan de rand eruitzag als een paraplu.
‘’t Is ontzettend smerig weer. Zonder zo’n hoed van mij word je kletsnat.’

09-08-16

133: Drinkwater

(133) Carol Drinkwater, De olijventijd (Cherie van Gelder), The House of Books, 2003

De regen klettert als geweervuur neer op de ijzeren golfplaten van het dak als we de keet van de douane binnenkomen.

25-07-16

132: Queffélec

(132) Yann Queffélec, Moeras (Ernst van Altena), Kritak Leuven-Goossens BV Rijswijk, 1993

'Gerold in zijn donsdek ging hij naar buiten. De wind blies, het licht was grijs. Een stormachtige hemel haastte zich naar het oosten, scherend over het donkere heideveld van de Veenmossen, met aan de horizon afwisselend schuinvallende regenbuien en gerafelde strepen dageraad.'

12-07-16

131: Setterfield

(131) Diane Setterfield, Het dertiende verhaal (M. Van Gelder), Uitg. Mouria, Amsterdam, 2009, vierde druk

'Ik vertrok op een gewone winterse dag en de trein reed kilometers lang onder een wazig witte lucht. Toen ik overstapte stapelden de wolken zich op. Ze werden dichter en donkerder, steeds gezwollener naarmate ik noordelijker kwam. Ik verwachtte elk moment de eerste druppels op de ruit te horen roffelen.'

21-06-16

130: Claudel

(130) Philippe Claudel, Zonder mij (Manik Sarkar), De Bezige Bij, 2012, vijfde druk

'Ik stond buiten in een wereld vol buien en plassen. Ik kon de hemel bijna niet meer zien. Getoeter vermengde zich met de damp van uitlaatgassen. Mijn haren en voeten waren nu al doorweekt.'

01-06-16

129: van Doorn

(129) Johnny van Doorn, Mijn kleine hersentjes, De Bezige Bij, 1984

Het was een gure novemberavond. De wind gierde om het huis. De regen striemde tegen de ruiten. Binnen was het behaaglijk warm. Uit de keuken kwam de geur van doorbakken kaantjes.

18-05-16

128: Jaensson & Norlin

(128) Håkan Jaensson & Arne Norlin, De bloedzuigers (Jan Bogaerts), Bruna, 1981

Bergsvik een vrijdag tegen eind augustus, een avond waar de mensen ’s winters in de kou en de modderige sneeuwboel van dromen: donker, warm en geurig. De zwoele wind uit de baai gleed ritselend door het gebladerte van de esdoorns, schudde een paar appels in de villatuinen uit de bomen en streelde de weinige mensen die uit waren.

21-04-16

127: Khaksar

(127) Nasim Khaksar, Reis naar Tadzjikistan (Anja de Beer), Van Gennep, 1993

Mijn bezoek aan de ambassade is geen succes. Ik ben er een uur te vroeg. Ik lach naar de man die in de deuropening naar de hemel staat te turen. Ik zeg dat ik voor de aanvraag van een visum gekomen ben. Hij lacht vriendelijk terug en zegt dat ik nog ruim een half uur moet wachten. ‘In de Nederlandse regen,’ zegt hij.

27-03-16

126: Parks

(126) Tim Parks, Bestemming (C.M.L. Kisling), De Arbeiderspers, 1999.

Toen we uit het vliegtuig stapten, viel de regen met bakken uit de lucht, en de zee striemde de rotsen achter de landingsbaan. In de afstand tussen vliegtuigtrap en bus waren we doorweekt. Ik hield mijn vrouws hand vast terwijl we de trap af liepen, voor het geval ze zou uitglijden, en hield mijn jasje boven haar hoofd terwijl we over het asfalt renden.

02-03-16

125: Wolkers

(125) Jan Wolkers, Turks fruit, Meulenhoff, 1969

Plotseling was er een enorme donderslag en de populieren in de duisternis achter in de tuin gingen zwaaien zonder dat je merkte dat er wind was. Toen kletterde ineens de regen neer. Ze dacht beslist dat het mis aan het gaan was, dat de dokter hem niet meer zou kunnen redden. Dat kwam door het onheilspellende onweer en de bliksem die steeds de tuinen helwit verlichtte zodat je een fractie van een seconde al die boompjes zag die je nog nooit eerder van je leven had gezien.

08-02-16

124: Poe

(124) Edgar Allan Poe, Manuscript gevonden in een fles (Hermien Manger, Adrie van Huizen, Maarten Polman), Contact, 2002

De buitensporige woede van de rukwind bleek in hoge mate de redding van het schip te zijn. Hoewel het vol water was gelopen en de masten overboord waren geslagen, rees het na een minuut moeizaam uit de zee omhoog, schommelde nog wat onder de geweldige druk van de storm en richtte zich ten slotte weer op.

17-01-16

123: Gerrard

(123) Nicci Gerrard, Het weerzien (Sabine Mutsaers), Meulenhoff Boekerij, 2008

Een kille motregen spetterde tegen de ruiten en legde een fijn waas over de skyline, waardoor niets meer helemaal scherp was en de daken en bomen een vage en geheimzinnige aanblik kregen.

31-12-15

122: Feith

(122) Rhijnvis Feith, Julie (Ferdinand en Constantia), Het Spectrum, 1964 (1783, 1785)

De wind was intussen opgestoken, en enige kleine, witgezoomde wolken, die door een lange rij van stikdonkere opgevolgd werden, begonnen de maan voor mijn ogen te verbergen. Ik kroop op de tast naar mijn woning.

13-12-15

121: Hildebrand

(121) Hildebrand (Nicolaas Beets), Camera obscura, Prisma, z.j. (1839)

Als het twee dagen van de zeven hard waait, en twee andere dagen hard regent en hagelt dat het een weinig klettert, dan blijven de steelui binnen hun muren, ook zelfs gedurende de drie dagen van de week, die overblijven, waarop de zon bij tijden door de wolken breekt en allerliefst schijnt over de kwijnende natuur;

24-11-15

120: Dendermonde

(120) Max Dendermonde, Verhalen van vroeger, Skarabee, 1983

Pas veel later op de dag, toen de verlegen stilte voor het gekwetter van de vogeltjes onvermijdelijk dikker en dikker werd, is het gebeurd. De clichés over het onweer en de wapperende gordijnen tegen de nachtelijke vensters wil ik niet gebruiken.

07-11-15

119: Kleine

(119) Wim Kleine, De Baron, Bruna, 1982

Het was al weer een paar dagen geleden dat de kalender het begin van de lente had aangekondigd, maar het bleef koud en guur en maartse buien striemden de stad met kille regenvlagen. De baron noemde het ‘museumweer’.

18-10-15

118: Piper

(118) Nikolaus Piper, Felix en het grote geld (Ingeborg Lesener), Bert Bakker, 1999

Een voorjaarsonweer had hem uit zijn slaap gerukt. Buiten kletterde en klaterde de regen. Een bliksemflits wierp venijnige schaduwen tegen de muur, gevolgd door een woedende donderslag. Het was echt griezelig in de kamer. Felix huiverde. Hij liep naar het raam, trok het gordijn opzij en keek naar de wolkbreuk buiten. In het schijnsel van de straatlantaarn zag hij dat het terras beneden in een stuwmeer was veranderd. Een brede beek stroomde dwars over het gras en verdween onder aan de helling in de beukenhaag. De klok van de kerk sloeg vijf keer. Felix sprong weer in zijn bed en luisterde naar de regen.

29-09-15

117: Boelgakov

(117) Michail Boelgakov, De meester en Margarita (Marko Fondse en Aai Prins), G.A. van Oorschot, 1997

In de tuin joeg een windvlaag zijn ogen vol zand, als om hem de weg te versperren, als om hem te waarschuwen. Op de eerste verdieping sloeg een raam dicht met zo’n klap dat de ruiten er bijna uit sprongen. In de kruinen van de esdoorns en linden ving een alarmerend ruisen aan. Het werd donker en kil. De administrateur wreef zijn ogen uit en zag hoe laag boven Moskou een geelgebuikte onweerswolk langs de hemel kroop. In de verte begon het aanhoudend te rommelen.

01-09-15

116: Green

(116) John Green, Het grote misschien. Looking for Alaska (Aleid van Eekelen-Benders), Lemniscaat, 2010

Het kwam allemaal ineens en in een woeste stortbui, alsof God kwaad was en ons wilde wegspoelen. Dag in dag uit, overdag en ’s nachts, regende het. Het regende zo hard dat ik de kamers aan de overkant van het grasveld niet kon zien, zo erg dat het meer opzwol en tegen de schommelbank klotste en het halve nepstrand verzwolg. Op de derde dag liet ik mijn paraplu maar helemaal achterwege en liep in voortdurende staat van natheid rond. En de regen maakte ons allemaal tot kluizenaar.

04-08-15

115: Kerr

(115) Katharine Kerr, Banneling (Ytje Holwerda), Luitingh-Sijthoff, 1999

Aderyn pakte zijn spullen bij elkaar en zocht haastig beschutting voor de eerste regendruppels. ‘Je bent net op tijd terug. Daar komt de bui.’ Een windvlaag joeg rook door de tochtige hut, terwijl de druppels op het dak begonnen te kletteren.

05-07-15

114: McCourt

(114) Frank McCourt, De nieuwe wereld (Christien Jonkheer en Ardy Stegeman), Bert Bakker, 1999

Linda probeert de zaak te sussen. Ach, zoals Malachy al zei, het is een schitterende dag. Mam knikt wrokkig. Jawel. Wat voor weer was het toen u uit Ierland vertrok, mam? Wrokkige woorden: Het regende. Ach, in Ierland regent het altijd, hè mam?

15-06-15

113: Liss

(113) David Liss, De windhandel (Renée Vink), Areopagus, 2000

Het was reeds laat en erg donker, en normaal gesproken zou het gevaarlijk zijn te lopen waar wij liepen. Een krachtige wind blies mij de onwelriekende stank van de Thames in het gelaat. Het steegje was eng, en de omringende stenen straalden koude uit.

16-05-15

112: Proust

(112) Marcel Proust, De kant van Swann (C.N. Lijsen), De Bezige Bij, 1979

Maar mijn grootmoeder kon je in weer en wind, zelfs als het stroomde van de regen en Françoise in allerijl de kostbare rieten tuinstoelen naar binnen haalde om ze niet te laten verregenen, in de lege, door de plensregen schoongeveegde tuin zien lopen terwijl ze haar verwaaide grijze haar naar achteren streek om de heilzame krachten van wind en regen op haar voorhoofd te laten inwerken.

21-04-15

111: Barroso

(111) Maria Alice Barroso, Wie vermoordde Pacfico? (Adri Boon), De Geus, 1969/1995

Tijdens Allerzielen van dat jaar, 1947, kwam de regen na drie snikhete dagen met bakken uit de hemel vallen, en de momenten dat het even droog was, leken speciaal bedoeld om de inwoners van Parada de Deus de gelegenheid te geven de modderige heuvel te beklimmen en bloemen naar hun doden te brengen. De regen die op de stad neerkletterde was niet bij machte de hemel schoon te wassen; de dikke, laaghangende wolken deden denken aan het smoezelige en bolle doek van een circustent, terwijl de bomen eerbiedig leken te buigen, kromgeblazen door een aanhoudende wind die met een onheilspellend geluid om onze oren floot.

24-03-15

110: Antunes

(110) António Lobo Antunes, De judaskus (Harrie Lemmens), Amber, 1991

Ik was te zeer gewend geraakt aan de stilte en eenzaamheid van Angola, en het leek me onvoorstelbaar dat het savannegras niet met zijn lange, groene door de eerste stortbuien gestaalde vingers door het asfalt van de avenues zou breken. (…) En dus trok ik mijn hoofd in en kromde mijn schouders zoals mensen zonder regenjas doen wanneer het ineens begint te regenen, om zo min mogelijk van mijn lichaam bloot te stellen aan een land dat ik niet meer begreep, en dook de winterse stad in.

09-03-15

109: Pirandello

(109) Luigi Pirandello, Iemand, niemand en honderdduizend (Annegret Böttner & Leontine Bijman), Coppens & Frenks/Muntinga, 1988

En ik zie nog de mensen die de ontruiming bijwonen tegen de muren staan om te schuilen voor de regen, en ook anderen die onder hun paraplu’s uit nieuwsgierigheid stil blijven staan bij de aanblik van die menigte en de enorme hoop schamel huisraad die het huis uit is gegooid en nu hier, vlak voor de deur, aan de regen wordt blootgesteld, onder het geschreeuw van mevrouw Diamante, die zo af en toe met verwarde haren voor het raam verschijnt en haar vreemde verwensingen naar buiten slingert, waar ze met gefluit en andere onbeschofte geluiden worden ontvangen door kwajongens die op hun blote voeten rond die hoop ellende dansen en met het water uit de plassen nieuwsgierige omstanders nat spatten, die daarop beginnen te vloeken.

16-02-15

108: Ferré

(108) Rosario Ferré, Mercedes Benz 220 SL (Hanny Berkelmans) (uit Papeles de Pandora, 1976), Wereldbibliotheek/Muntinga, 1987

Ze zagen het meisje dat door de regen naar de wagen kwam. Haar haar zat vastgeplakt op haar gezicht en het water gutste in twee dikke stralen langs haar armen. Ik deed het raampje naar beneden en de regen spatte naar binnen en er kwam water in mijn mond en ik schreeuwde wat is er aan de hand (…)

23-01-15

1O7: Cunningham

(107) Michael Cunningham, De uren (Servaas Goddijn), Bert Bakker, 1999

Terwijl ze over Louis’ rug wrijft, denkt Clarissa: neem me met je mee, ik wil een onmogelijke liefde. Ik wil straten bij nacht, wind en regen, niemand die zich afvraagt waar ik ben.

02-01-15

106: Høeg

(106) Peter Høeg, Smilla’s gevoel voor sneeuw (Gerard Cruys), Meulenhoff, 1994

Ik heb respect voor de Deense winter. De koude – niet de meetbare, die van de thermometer, maar zoals je haar ervaart – hangt meer af van windkracht en het vochtgehalte van de lucht dan van reële kou. Ik heb het in Denemarken kouder gehad dan ik het ooit in Thule heb gehad. Als de eerste klamme regenbuien mij in november met een natte handdoek in het gezicht beginnen te slaan, reageer ik daarop met gevoerde capuchons, zwarte alpacawollen beenwarmers, een lange Schotse rok, een trui en een cape van zwarte kunststof.

09-12-14

105: Cremer

(105) Jan Cremer, Het zwijgzame korps, Alexander Jonckx, 1978

Het snerpende geluid van een cirkelzaag doorboort de ijle vrieslucht. De koele wind suist door de kale geraamtes van bladerloze bomen. Een raaf klapwiekt door de blauwe lucht en strijkt behoedzaam neer op een grafsteen. Achter een donkergeteerd, smeedijzeren hek met verroeste, krakende scharnieren, waarboven de letters RCMP, ééns uit roodgloeiend staal op het aambeeld gevormd, ligt het Garnizoen van Eeuwig Verlof. Een klein kerkhof, een natte plak drassige, omwoelde aarde, geteisterd door wind en weer, uitgestoken in het vergeelde prairiegras.