26-02-10

09: Potok

(09) Chaim Potok, De belofte (Peter Sollet & Ed de Moel), BZZTôH, 1989

In de eerste week van juni eindigde het voorjaarsweer ineens met een verzengende hittegolf. In die gloeiende hitte liepen de Chassidiem in de Lee Avenue flink te zweten in hun donkere kleren, maar in mijn blok wierpen de platanen hun schaduw op de straat en ’s avonds waaide het en kon ik door het open raam van mijn kamer de wind door de bladeren horen blazen.

19-02-10

08: Mann

(08) Thomas Mann, De dood in Venetië (Lotus Antwerpen), Allert de Lange, 1981

Een lauwe stormwind was opgestoken; het regende zelden en dan nog maar een paar druppels, maar de lucht was vochtig, zwaar en vervuld van rottingsdampen. Gefladder, gekletter en gesuis omgaf het gehoor, en de man koortsachtig warm onder de laag schmink, kreeg het gevoel dat een kwaadaardig soort windgeesten in de ruimte waarde. (…) Warme windvlagen voerden bij tijd en wijle een lucht van carbol aan.

14-02-10

07: Galeano

(07) Eduardo Galeano, As, uit Vagamundo (Dick Bloemraad), Van Gennep, 1987

Midden op de dag werd het plotseling nacht. De storm van Santa Rosa stond op het punt los te barsten. De krekels, zeer onrustig, kondigden vanaf de daken regen aan.

07-02-10

06: Steinbeck

(06) John Steinbeck, De druiven der gramschap (Alice Schrijver), Van Holkema & Wahrendorf, 1975

Op een nacht maakte de wind een dakspaan los en slingerde hem op de grond. De volgende wind blies in het gat, waar de dakspaan geweest was, tilde er drie uit, en de volgende wind een dozijn. (…) En in de winderige nachten sloegen de deuren en de in flarden hangende gordijnen wapperden achter de gebroken ruiten.

01-02-10

05: Bosquet

(05) Alain Bosquet, Mijn Russische moeder (Bob van Laerhoven & Son Tyberg), D.A.P. Reinaert, 1979

Het was koud, de Parijse wind had dat grijze van verlepte herfsten en zwierf tussen het roest en de wolken die zich als halfdronken varkens daarboven in de hemelse vaagheid verdrongen. (…) En daar, op dat natte trottoir, had ik zin om een gestolen vrucht uit een uitstalkast onder mijn hiel te verpletteren: een sinaasappel, een rachitische appel, een idiote banaan.