28-11-08

307 * Vanderstraeten C

(307) Cecile Vanderstraeten, Een knagend gevoel, De Clauwaert, 1991

Die avond brak er een onweer los van dagen opgestapeld geweld. Bliksem en donder gingen als razenden tekeer. De regen pletste met volle emmers neer op de tuin, op de ruiten van de woonkamer. De hitte werd uit de natuur en uit mij weggespoeld.

26-11-08

306 * De Vuyst

(306) Jan De Vuyst, De man die Genesis herschrijft, Davidsfonds, 2004

 

Wat deden de schippers nog? Vechten tegen de Harpijen, monsterlijke vrouwen-vogels met een ijzeren huid, die alles volkakten wat er in de buurt kwam. De zonen van de wind bliezen de Harpijen weg en bleven dan achter om zelf uit te blazen.

21-11-08

305 * Vanderstraeten M

(305) Margot Vanderstraeten, De vertraging, Querido, 2004

Het gerommel in de lucht en onder de grond zwol aan. En de overhellende boom trok een aardkluit omhoog. Een ragebol van wortels, dik en dun, jong en oud. En Fien bleef zitten. Fien verroerde geen vin. Zou ze door de striemende regen heen de opgerakelde, muffe grond hebben geroken? De donder hing boven het huis; er was geen bliksem, (…)

16-11-08

304 * Vos J

(304) Jos Vos, In Kyoto, De Arbeiderspers, 1998

 

Het stortregende nog harder dan de voorbije dagen, maar het was warm, zoals gebruikelijk bij regen in West-Japan. (…) Hoog achter zijn busraampje gezeten kon Ichiro niet één persoon ontdekken die geen dichtgevouwen paraplu bij zich droeg. En wanneer men ergens en masse een zebrapad overstak, gingen tientallen paraplu’s tegelijk een halve minuut open, tot de overkant bereikt was, zodat de straat even bezet werd door een ballet van bontgekleurde dekschilden, als in de openingsscène van Blade Runner.

09-11-08

303 * Stassaert

(303) Lucienne Stassaert, Karen (Een ontmoeting in de ruimte), Manteau, 1985

 

Intussen was de schemering ingetreden en de ijzige wind die in de ruimte gorgelde had soms als een waarschuwing geklonken. Want het uur van de wolf naderde. (…) En nog steeds ging die felle wind tekeer als de stem van een dier in nood in de vlakte van de Noorse winter.

05-11-08

302 * Van Den Broeck D

(302) Denise van den Broeck, Stinkende zaakjes, Van Halewyck, 2003

De landing in Charleroi werd bemoeilijkt door hevige onweders. Lichtflitsen hulden het vliegtuig in kortstondige, helderwitte wolken en pas na herhaaldelijk rondjes draaien boven Brussel landde het vliegtuig hevig schokkend op de tarmac van Charleroi. Daar ontlaadde de bui zich in alle hevigheid. Hevige regenbuien, windstoten en bliksemschichten geselden de bomen langs de rand van de snelweg.